Defemkesinghana.reismee.nl

Orthopedisch Trainings Centrum Nsawam

Orthopedisch Trainings Centrum

Hier zijn we dan weer na weken, zondag de 14e was het de bedoeling dat we om half 1 met de bus vanuit Accra naar Nsawam gingen, maar helaas was de bus van half 1 kapot en hebben we moeten wachten tot half 3 om uiteindelijk richting Nsawam te kunnen. Daar zaten we dan met al onze bagage 2 uur lang te wachten. De busreis ging erg snel en na een uur werden we in Nsawam afgezet. Dikke chaos en allemaal mensen om ons heen, gelukkig werd er al meteen een taxi voor ons geregeld.

Bij het OTC werden we gelijk al goed ontvangen door Sister Elisabeth en konden we gelijk al onze bungalow in. We moesten hier wel even wennen hoor, veel rustiger en zelf voor ons eten moeten zorgen dus de lokale markt op. Wat echt nog steeds goor is, op al het eten zitten vliegen etc. We eten op dit moment veel uit blik hahaha, veel veiliger.

We hadden gehoopt dat we lekker uit konden slapen maar helaas, we moesten gelijk al om half 8 beginnen. We kregen eerst een rondleiding door het OTC en het ziet er allemaal erg goed uit. Super werkplaats, zwembad en oefenveranda. Maandag hebben we dus voor het eerst meegekeken. Fem bij fysioterapeut Rosalie en Femmuz bij orthopeet/fysiotherapeut Raphael. Alles gaat hier echt op zijn Ghanees. Mensen komen vanuit heel Ghana hier heen voor een consult. Ze krijgen een nummer op een papiertje gekliederd en moeten dan echt uren wachten voordat ze aan de beurt zijn.

Wat ons hier echt opvalt is dat de kinderen hier echt heel hardhandig worden behandeld en zelfs geslagen. Hier schrokken we wel van hoor. Poe! Sommige dingen die wij hier zien worden in Nederland echt niet geaccepteerd. Verder spreken de ouders en kinderen soms bijna geen Engels zodat de communicatie echt soms lastig is. Ook het meekijken was vaak in het Twi waardoor we soms moesten raden wat er gezegd werd, ze vertaalde soms een klein beetje..

De volgende dag hebben we gezien hoe ze ochtend gymnastiek krijgen. Daarna werd er tegen ons gezegd ga maar met de kinderen aan de slag haha. We werden naar de speelplaats gestuurd om met de kinderen te lopen, nou die kids waren echt totaal niet gemotiveerd en hadden ook geen speelgoed om het misschien wat uitdagender te maken dus hebben eerst maar even bij Sister Elisabeth speelgoed gevraagd.

‘S middags kwam Truus, Nederlandse fysiotherapeut, aan in Nsawam waar wij ook mee gaan werken in Offinso. Aangezien er geen bungalows meer vrij waren, slaapt Truus nu in onze woonkamer, die we even omgetoverd hebben tot haar slaapkamer. Truus is een super fanatiek en lief mens. We hebben het hier 's avonds erg gezellig, kijken Gooische vrouwen en Grey's Anatomy.